Chcesz upiec pyszne, mięsne danie? Pamiętaj o zmieszaniu składników sosu do iniekcji umieść go w głębokim, smukłym naczyniu, aby ułatwić pobieranie płynu do strzykawki – nastrzykiwarka do mięsa umożliwi Ci przygotowanie soczystego steku i szynku. Przed użyciem nastrzykiwarki do mięsa nasmaruj gumową lub silikonową uszczelkę na końcu tłoka niewielką ilością oleju roślinnego. Powtórz po każdym nastrzykiwaniu. Do montażu sosów iniekcyjnych należy używać bulionu o niskiej zawartości sodu. W ten sposób kontrolujesz zawartość soli. O ile nie masz igły z szerokim otworem, unikaj grubo zmielonych przypraw lub podobnych składników, które mogą się zatykać. Odsączyć ciała stałe przez sitko o drobnych oczkach lub filtr do kawy.
Aby uzyskać lepszą dyspersję sosu iniekcyjnego, mięso należy odstawić na godzinę po wstrzyknięciu i przed grillowaniem lub grillowaniem. Jeśli liczy się estetyka, używaj jasnych sosów iniekcyjnych z jaśniejszymi mięsami i ciemnych sosów iniekcyjnych – tj. sosów zawierających sos Worcestershire, melasę, kawę itp. – z ciemniejszymi mięsami. Po każdym użyciu urządzenia jakim jest nastrzykiwarka do mięsa należy umyć wtryskiwacz ręcznie, zwracając szczególną uwagę na igłę. Wyczyść końcówkę zagiętym spinaczem do papieru i przepłucz przez nią gorącą wodę. (Zmywarka może szaleć na strzykawce i stępić igłę.) Niektóre modele sprzętu takiego jak nastrzykiwarka do mięsa są zaprojektowane do przechowywania igły (i) wewnątrz strzykawki, gdy nie są używane. W przeciwnym razie należy wymienić osłonę igły, którą dostarczono, lub wcisnąć końcówkę do małego korka między kolejnymi zastosowaniami.